Čokoládové tyčinky - z nepražených bobů

124 Kč
Skladem (>200 ks)
Můžeme doručit do:
27.2.2024
Možnosti doručení

Kakaové boby jsou, jak je všeobecně známo, významná superpotravina plná celé řady zdraví prospěšných látek. A čím šetrněji se s nimi při výrobě čokolády zachází, tím více si jich v sobě zachovají. Výběrové kakaové boby, které jsou v této čokoládě, jsme neupražili. Nemusíte se bát. Chuť to nijak negativně neovlivní. Čokoláda je svěží, ovocná, jemná.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Čokoláda z nepražených kakaových bobů – chutná a zdravá

Prospěšnost konzumace kakaových bobů pro naše zdraví není něco, co by bylo třeba nějak složitě dokazovat. Kdybyste se o tomto tématu chtěli dozvědět více, určitě se podívejte na náš článek o účincích kakaových bobů na naše zdraví.

Obecně platí, že čím méně se základní suroviny zpracovávají, tím více přirozeně pozitivních vlastností si uchovají. Z toho důvodu jsme pro vás umleli čokoládu z kakaových bobů v nejčistší přírodní podobě (nepražených). O tom, zda jde o RAW čokoládu, by se daly vést diskuze. Zcela otevřeně musíme přiznat, že nemáme pod kontrolou jejich fermentaci a sušení na plantážích. Při těchto procesech se mohou kakaové boby zahřát nad 42 °C, což je hranice, přes kterou by se RAW potraviny dostat neměly.

Proč se kakaové boby praží? Při pražení dochází ke karamelizaci. Ta potlačuje kyselost, zemitost a dřevitost kakaových bobů. Výrobci masově produkovaných čokolád, kteří zpracovávají boby průměrné až podprůměrné kvality, by nemohli takovou čokoládu vytvořit. Pravděpodobně by nebyla poživatelná, nebo by vám alespoň nechutnala. My používáme nepražené výběrové BIO kakaové boby z Peru, ve kterých převažuje vzácná odrůda Criollo. I ve své nepražené podobě nejsou zatíženy nepříjemnými chuťovými vlastnostmi. Jsou velmi svěží, ovocné, s nízkou úrovní hořkosti. V podstatě je není třeba pražit. Jejich chuťový profil neobsahuje žádné extrémní vjemy, které by se musely potlačovat. Nutno dodat, že v naší výrobě, když už pražíme, tak to děláme šetrně. Kakaové boby do všech našich čokolád pražíme při teplotách, které nepřekračují 115 °C.

K oslazení jsme použili sušenou BIO třtinovou šťávu, kterou můžete znát i pod názvem panela. Ta se k nepraženým kakaovým bobům dokonale hodí. Má jemnou karamelovou chuť, což do jisté míry vynahrazuje efekt, který se sleduje pražením. Aby byla čokoláda ještě jemnější, přidali jsme do ní extra porci kvalitního BIO kakaového másla.

Šetrný výrobní proces ve všech ohledech

Tuto čokoládu vyrábíme metodou bean to bar. Tedy přímo z kakaových bobů. To v dnešním čokoládovém světě není ani trochu samozřejmost. Většina čokoládoven ji kupuje jako polotovar od velkozpracovatelů a udělá vám z ní jen tabulky. Bez možnosti kontrolovat kvalitu kakaových bobů a způsob jejich zpracování. Většina masové produkce je zpracována z kakaových bobů, které pochází z Afriky. Přesněji z Pobřeží Slonoviny nebo Ghany. Když pomineme jejich nízkou kvalitu, jsou zatíženy i tím, že se jedná o destinace, kde je stále masivně využívána dětská práce.

Nealkalizujeme

Není to jen o pražení. Snad všichni velkozpracovatelé zamlčují, že kakaové boby agresivně chemicky upravují. Na obalech to neuvádějí, jelikož nemusí. Využívají tzv. alkalizaci, což je postup, jak nekvalitní kakaové boby odkyselit a zbavit je některých dalších nežádoucích chuťových vlastností. Bohužel je to na úkor antioxidantů, které kakaové boby ve značné míře obsahují. Tento postup jich umí znehodnotit až 90 %. Více o tomto tématu najdete v našem článku, který se věnuje alkalizaci.

Bez chemie a šizení

U čokolády vždy platí čím méně, tím lépe. A tím myslíme počet položek ve složení. V našich čokoládách nepoužíváme ani lecitiny. U hořkých a mléčných čokolád dokonce vynecháváme vanilku, která by zbytečně pozměňovala chuť ušlechtilých kakaových bobů. Tabu je pro nás samozřejmě použití levných rostlinných tuků jako je palmový. Z čokolád neubíráme vzácné kakaové máslo. Naopak. Do čokolád ho přidáváme. Nespoléháme jen na tuk v umletých kakaových bobech. A už vůbec bychom si nedovolili čokolády nastavovat levným odtučněným kakaovým práškem. Přečtěte si náš další článek, pokud byste se chtěli dozvědět, jak poznat kvalitní čokoládu a vyhnout se těm šizeným.

Čokoláda z nepražených bobů jako tyčinky – proč?

Zajímá vás, proč děláme naše čokolády i ve formě tyčinek? Odpověď je jednoduchá. Abyste si mohli koupit výběrovou čokoládu za hodně dobrou cenu. Na surovinách ušetřit neumíme a nechceme. Ale našli jsme způsob, jak zoptimalizovat výrobní proces. Sestrojili jsme si vlastnoručně stroj na výrobu tyčinek a výrazně jsme snížili potřebu lidské práce. Ono si to stačí srovnat s tabulkovou čokoládou. Tuto čokoládu máme jako i 60g tabulku. Nechceme ji samozřejmě nijak hanit. Za nás je to skvělý produkt, pokud chcete dát někomu čokoládu jako dárek. Tabulková forma je mnohem atraktivnější. Ale pro pravidelnou konzumaci se nám více hodí tyčinky.

Proč je výroba tabulek tak náročná a drahá? Aby se k vám v našem případě dostalo 60 g čokolády, tak je třeba celkem hodně pohybů. Vytáhnout formičku, odvážit do ní čokoládu, vyklepat z ní bublinky, dát na chladící pás, vyklepnout, zabalit. Formička se musí umýt a ručně usušit.

Výroba tyčinek je výrazně méně náročná. Stará se o ni stroj, který téměř nepotřebuje lidskou obsluhu. Čokoláda je stejná, má stejné vlastnosti. Má jen jiný tvar a výrazně nižší cenu.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
D Avatar autora | 14.12.2023
Chuť je opravdu skvělá :)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: